Kuuleeko Sipilä hoitajia? Vanhuksista ei ole varaa säästää

Kuuleeko Sipilä hoitajia? Vanhuksista ei ole varaa säästää

Hoitajamitoituksessa on kyse arvoista. Vanhusten arvostuksesta, hoivasta ja huolehtimisesta.

Mikäli Sipilän hallituksen suunnitelmat toteutuvat, laskettaisiin hoitajien vähimmäismitoitusta 0,5:sta 0,4:ään. Asiantuntijoiden ja hoitajien mielestä varaa minimin heikennykseen ei ole. Lähi- ja perushoitajien liitto SuPer sanoo esitystä vanhusten heitteillejätöksi. Millaiseen hoitotasoon Sinä olisit vanhuksena tyytyväinen?

”Pienennys 0,5:stä 0,4:ään tarkoittaa, että hoidettava saa ruuan ja juuri ja juuri lääkkeet, mutta ei muuta. Jos kahden ihmisen pitää nostaa hänet ylös, niin hän ei nouse ylös”, sanoo SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola.
hoitajamitoitus

Kun leikkaamme julkisen sektorin rahoitusta ja heikennämme standardeja, leikkaamme suoraan iäkkäiden hyvinvoinnista. Suomessa on edelleen tuhansia vanhuksia sellaisissa palvelulaitoksissa, joissa on liian vähän käsipareja.

Demarit saivat viime hallituksessa aikaan koko Euroopan mittakaavassa poikkeuksellisen vanhuspalvelulain. Vanhuspalvelulaki takaa iäkkäille peruspalveluita, tukee hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä sekä antaa mahdollisuuden vaikuttaa omaan hoitoon. Sipilän hallitus on nyt romuttamassa uudistuksia.

Hoitajamitoituksen leikkaus voidaan vielä perua. Kuuluisat kätilöt saivat Sipilän pään kääntymään sunnuntai- ja iltalisien poistossa. Saisivatko tuhannet hoitajat ja vanhukset Sipilän pään kääntymään puolustuskyvyttömien vanhuksien palveluiden leikkaamisesta?


Comments are closed.