Lapset politiikan pelinappuloina

Lapset politiikan pelinappuloina

Hallitus aikoo selvittää mahdollisuutta maksuttomaan varhaiskasvatukseen. Hyvä! Kyseessä on täyskäännös parempaan. Vielä vuosi sitten hallitus esitti 20 prosentin korotuksia päivähoitomaksuihin. SDP esitti maksutonta päivähoitoa kaikille jo vuonna 2008, jolloin se ei kelvannut vallassa oleville Kokoomukselle taikka Keskustalle. Minun mielestä maksuton varhaiskasvatus on itsestäänselvyys, joka olisi pitänyt toteuttaa jo aikoja sitten.

Ammattilaisten ohjaama varhaiskasvatus on lapsille todella tärkeää. Päiväkodissa oppii välttämätöntä suomen kieltä ja sosiaalisia taitoja. Samalla kun lapset ovat päiväkodissa, varsinkin naisten mahdollisuus käydä töissä paranee. Tasa-arvo kohenee ja lapset voivat paremmin, syrjäytyminen vähenee. Nykyisin naiset jäävät liian usein kotiin lasten kanssa.

Valitettavasti lapsista on tullut päivänpolitiikan pelinappuloita. Mitään muutosta hallitus ei ole saamassa aikaan, koska asiasta ei ole sovittu hallitusohjelmassa. Yhden hallituspuolueen 50 päivää ennen kuntavaaleja tekemä nosto päivähoidosta ei tule etenemään selvitystä pidemmälle, koska asiasta ei ole sovittu yhdessä aiemmin mitään.

Hallitusohjelman lapsia ja perheitä koskevat uudistukset keskittyvät muun muassa perheiden palveluihin ja lastensuojeluun, eivät varhaiskasvatukseen tai päivähoitoon. Mikäli asia olisi todella ollut hallituksen toiveena, sitä olisi valmisteltu jo aiemmin. Aiemmin hallitus rajasi lasten oikeutta päivähoitoon siten, että työttömien lapset pääsevät vastaisuudessa vain osittain päivähoitoon. Teot puhuvat puolestaan.

On todella surullista, että valtaa pitävät ajautuvat tällaiseen pikavoittopopulismiin ja sanahelinään ilman valmiutta oikeasti tehdä mitään. Hallituksessa kun olisi mahdollisuus panna töpinäksi, niin nyt näyttää siltä, että aika menee arvellessa, päivä päätä käännellessä.


Comments are closed.