Helsingin uusi strategia on valtakunnallinen valonpilkahdus

Helsingin valtuustostrategian neuvottelut on saatu päätökseen. Uusi strategia antaa Helsingille suunnan, joka vastaa aiempaa paremmin asukkaiden tarpeisiin ja heijastaa monia tavoitteita, joita itsekin olen pitänyt tärkeinä. Nyt tehdyt päätökset ovat hyvää vastapainoa Orpon hallituksen politiikalle, valtakunnallinen valonpilkahdus.
Uudessa strategiassa on onnistuttu puolustamaan lasten oppimista ja koulutusta, joukkoliikenneyhteyksiä, yhdenvertaisia ja laadukkaita palveluita sekä kaupunkilaisten hyvinvointia. Samalla on huolehdittu kaupungin taloudesta ja kaupungin kestävästä kasvusta.
Ryhmäkoot pienenevät kouluissa
Yksi keskeisimmistä positiviisista muutoksista on alkuopetuksen ryhmäkokojen pienentäminen. Vastaisuudessa 1.-2.-luokkien laskennallinen ryhmäkoko laskee 20 oppilaasta 18 oppilaaseen.
Helsingissä kuntavaalien alla lasten oppiminen oli yksi tärkeimmistä puheenaiheista. Nyt tehdyt panostukset vahvistavat oppimista jokaisessa helsinkiläisessä luokkahuoneessa. Opettajien työ helpottuu ja jokainen lapsi saa enemmän huomiota ja tukea oppimiseen. Samalla näytämme suuntaa koko Suomelle – ryhmäkokojen pienentäminen oli koko SDP:n valtakunnallinen tavoite kuntavaaleissa.
Lisäksi lisäämme perusopetukseen yhteensä kaksi vuosiviikkotuntia opetuskieleen (äidinkieleen) sekä kirjallisuuden lukemista koulupäiviin.
Kasvatuksen ja koulutuksen rahoituksen osalta päätimme, että mekaaninen tuotavuustavoite ei tulevaisuudessa koske kasvatuksen ja koulutuksen toimialaa. Tämä tarkoittaa sitä, että nyt loppuu juustohöylämäinen leikkaaminen vuodesta toiseen. Ei enää jokasyksyisiä loputtomia leikkauslistoja kouluihin ja päiväkoteihin budjettineuvotteluissa.
Myös tarveperusteinen rahoitus säilyy ja kasvaa erityisesti lähiöiden kouluissa. Oppimisen tuen uudistukselle varmistetaan riittävä rahoitus, jotta uudistus voidaan toteuttaa hyvin ja vaikuttavasti. Myös ammatillisen koulutuksen osalta vahvistetaan lähiopetusta ja yleissivistävien opintojen asemaa.
Nopea hoitoonpääsy ja ikäystävällinen Helsinki
Strategiaan kirjattiin kahden viikon hoitotakuu sekä lääkärille että hoitajalle kiireettömässä hoidossa. Tämä on merkittävä askel erityisesti nyt, kun valtakunnan politiikassa ollaan kulkemassa täysin toiseen suuntaan ja heikentämässä hoitotakuuta jopa kolmeen kuukauteen.
Ikäihmisille tarjotaan maksuton pääsy kaupungin uimahalleihin arkipäivisin klo 11-15. Tämä on konkreettinen toimi, jolla vahvistetaan liikkumista ja toimintakykyä sekä vahvistetaan yhteisöllisyyttä. Investointi, joka tulee varmasti maksamaan itsensä takaisin. Tämähän on käytössä jo naapurikunnissa, hyvä että nyt myös Helsingissä.
Työntekijöiden ja palveluiden puolustaminen
Strategiassa on sitouduttu organisaatiotyörauhaan. Tämä tarkoittaa, että kuluvalla valtuustokaudella ei edistetä liikelaitosten yhtiöittämisiä tai terveysasemien uusia ulkoistuksia eikä myöskään sitouduta nykyisten ulkoistettujen terveysasemien jatkamiseen automaattisesti. Jatkoista päätetään tuloksien ja tilanteen perusteella.
Palkkaohjelman jatkaminen kirjattiin mukaan, ja sen avulla voidaan vastata kaupungin pahenevaan työvoimapulaan etenkin hoiva-, varhaiskasvatus- ja opetusalalla.
Kohtuuhintaisen asumisen ja edullisemman HSL-lipun puolesta
Päätimme yhdessä, että tällä valtuustokaudella helsinkiläisten julkisen liikenteen lipun hinta pienenee. Tämä vaatii yhteisiä toimia HSL:n sisällä ja nykyisen infrakorvausmallin muuttamista, mutta joka tapauksessa lipun hinnan suunta on alas. Lippu on nykyisin yksinkertaisesti
Asuntopolitiikan osalta strategiassa linjataan, että Helsingissä kehitetään uutta välimallia Hitas-järjestelmän tilalle, ja malli valmistellaan vuoden 2026 aikana. Tavoitteena on varmistaa monipuolinen hallintamuotojakauma kaikilla alueilla ja pitää kiinni kaupungista, jossa jokaisella on mahdollisuus omaan asuntoon.
Asuntopolitiikka kytkeytyy myös alueelliseen eriytymiseen, jota ei saa päästää syvenemään. Kaikista alueista pidetään huolta ja niiden kehittämistä tuetaan myös kaupunkiuudistusalueiden kautta. Laaja uudistushanke esimerkiksi Itäkeskuksessa, Stoa, Puhos, uimahalli, metroasema ja koulu, on tästä konkreettinen esimerkki.
Luontoa suojellaan, kaupunkia ei rakenneta umpeen
Päätimme, että rakentamista ei kohdisteta Helsingin arvokkaimmille luontoalueille. Luontoselvitykset ohjaavat päätöksentekoa, ja kansallinen kaupunkipuisto perustetaan. Tämä on selkeä linjanveto sen puolesta, että myös kasvavassa kaupungissa tarvitaan hengitystilaa, virkistysalueita ja luonnon monimuotoisuutta.
Investoinnit ja liikennehankkeet etenevät vastuullisesti
Strategiassa pidättäydytään kunnallisveron ja kiinteistöveron korotuksista, ja käyttötalousmenojen kasvu sidotaan väestönkasvuun, kustannuskehitykseen ja tuottavuustavoitteisiin. Kasvatuksen, koulutuksen ja kulttuurin sekä vapaa-ajan toimialoilla ei ole tuottavuustavoitetta, mikä mahdollistaa oppimisen, koulutuksen, liikunnan ja kulttuurin toimintaedellytykset.
Kaupunki on viime vuosina investoinut valtavasti uusiin liikenneyhteyksiin. Raideliikennehankkeista jatketaan Länsi-Helsingin ja Länsisataman raitiotiet sekä Vantaan raitiotie Helsingin osuudelta. Viikin-Malmin pikaraitiotie toteutetaan, jos valtio osallistuu sen kustannuksiin. Mäkelänkadun bulevardisointi etenee ensimmäisessä vaiheessa Käpylän aseman alueella, mutta siihen liittyviä raitiotiepäätöksiä ei tehdä tällä strategiakaudella. Jokeri 0 -hanke siirtyy pidemmän aikavälin ohjelmaan.
Kaivokadun osalta kaupunki vie eteenpäin joukkoliikennekatua ja samanaikaisesti selvitetään maanalaista huoltoyhteyttä.
Strategia hyväksytään kaupunginvaltuustossa virallisesti syksyn ensimmäisessä kokouksessa. Olisin kiitollinen jos kertoisit mitä mieltä olet strategista. Uskon, että nyt saavutettu strategia antaa meille mahdollisuuden rakentaa reilumpaa Helsinkiä, josta voimme olla ylpeitä.
–
Niilo Toivonen
Kaupunginvaltuutettu (SDP), Kruunuvuorenranta
+358 50 491 5650