Loppukirilauantai ja ajatuksiani Helsingistä
Vaalikampanjan viimeinen kampanjalauantai menee tukiryhmän kanssa Roihuvuoressa (11-12), Kontulassa (12-13), Itäkeskuksessa (13-14) ja lopulta Kampissa (14-16). Illalla pidän Facebook-liven kotisohvaltani klo 18! Vaaliesitteitä on jaettu jo lähes 10 000 kappaletta ympäri Helsinkiä!
On ollut upeaa nähdä kuinka paljon kaupunkilaiset haluavat jutella ja kertoa omia ajatuksiaan Helsingin kehityksestä ja suuntaviivoista. Kaupunkiin mahtuu paljon hyvää ja kaunista, mutta myös paljon surua ja vaikeita asioita. On tärkeää kuulla kaupunkilaisten toiveita ja huolia, sillä monet asiat jäävät suuressa kaupungissa muuten huomaamatta. Tässä ajatuksiani ja asioita joista olen puhunut paljon omassa kampanjassani:
Asumisen hinta – on aika rakentaa pieniä asuntoja
Jokainen helsinkiläinen ansaitsee turvallisen ja kohtuuhintaisen asunnon. Rakentamisen ja Helsingin täytyy elää ajassa – nyt on pienten asuntojen vuoro. Nykymalli, jossa rakennamme 50/50 pieniä ja suuria asuntoja on jäänne vanhasta ja nostaa pienten asuntojen vuokria.
Asumisen hintaan on olemassa yksi helppo korjausliike: kaavoitetaan ja rakennetaan lisää asuntoja. Rakennetaan asuntoja, joille on kysyntää. Tällä hetkellä kysyntää on pienemmille asunnoille, joten puretaan asumisen normistoa väliaikaisesti niin, että saamme kasvatettua haluttujen yksiöiden ja kaksioiden määrää. Yksin asuminen on kuusinkertaistunut 1960-luvulta.
Helsinki kasvaa kovaa vauhtia, uusia asuntoja täytyy rakentaa paljon enemmän kuin nyt. Kaupunkibulevardeja, korkeita rakennuksia ja kokonaisia uusia asuinalueita.
Nuorten yksinäistyminen ja syrjäytyminen – kaikki keinot käyttöön
Helsingissä asuu lähes 10 000 peruskoulun päättänyttä nuorta, jolla ei ole opiskelu- tai työpaikkaa. Tämä on yli seitsemän prosenttia 16–29-vuotiaista. Osuus on selvästi koko maata suurempi. Nuorten pitkäaikaistyöttömyys on kasvussa. Nämä nuoret ovat jäämässä yhteiskunnan ulkopuolelle.
Helsingillä on mahdollisuuksia puuttua näiden nuorten tulevaisuuteen. Etsivällä nuorisotyöllä ja järjestöjen ja koulujen välisellä yhteistyöllä voimme taata sen, että toimettomana oleville nuorille rakennetaan turvallinen polku aikuisuuteen. Tämä vaatii kaupungilta laajoja satsauksia rahallisesti. Työpajoja, koulutusta, oppisopimuksia, tukea. Nyt täytyy ottaa kaikki keinot käyttöön.
Olemme tehneet työtä sen eteen, että jokaiselle alle 20-vuotiaalle tarjottaisiin kesätyöpaikka tänä kesänä. Työ antaa elämään rytmiä ja opettaa, ettei raha tule automaatista. Usein nuorille este työpaikan saamiseksi on juuri puuttuva työkokemus, toivottavasti kaupunki ja muut puolueet lähtevät tähän mukaan!
24/7-yhteiskunta ja palveluiden toimivuus – kaupungin tulee elää ajassa
Yksi asia, mistä puhutaan aivan liian vähän, on yrittäjien ja vuorotyöläisten työ- ja perhe-elämän yhteensovittaminen. 24/7 -yhteiskunnassa monet tekevät työnsä yö- tai ilta-aikaan, mutta yhteiskunta toimii silti usein perinteisellä 8.00-17.00 -aikataululla. Minne vien lapset hoitoon, milloin asioin pankissa, missä välissä hoidan hammaslääkärin, neuvolan, kirjastopalvelut ja niin edelleen. Meidän on aika myöntää, että yhteiskunnan perinteiset aikataulurakenteet muuttuvat nyt vauhdilla.
Helsingissä lasten vuoropäivähoitoa hoidetaan kuuden 24/7 vuoropäiväkodin voimalla. Tämä tarkoittaa yhtä vuoropäiväkotia per 100 000 asukasta. Uskomatonta. Politiikkaa tehdään ajassa ja sen täytyy vastata aina oman aikansa kysymyksiin, nyt on aika perustaa vuoropäiväkoteja ympäri Helsinkiä, koska kysyntä tulee vain kasvamaan. On epäreilua, että tietyillä aloilla lasta ei saa päivähoitoon ollenkaan.
Toinen tärkeä asia on julkisen liikenteen toimivuus öisin eli pääseekö töihin tai töistä pois yöaikaan ja kuinka helposti. Helsingin yömetro saa sataprosenttisen kannatukseni. Helsingin on varauduttava 24/7 -yhteiskuntaan ja tarjottava palveluitaan myös ilta- ja yöaikaan!
Kaupunkiköyhyyden torjuminen – keinoja leipäjonojen vähentämiseksi
Leipäjonoissa käy säännöllisesti jo yli 20 000 suomalaista ja Helsingissä monta tuhatta viikoittain. Heikoimmassa jamassa olevat eivät pääse edes jonoon asti. Helsingin kaupunginvaltuuston täytyy tehdä välittömästi kaupunkiköyhyyden torjumisohjelma. Tavoitteena on ennaltaehkäistä ja torjua jo syntynyttä kaupunkiköyhyyttä. Muutamia konkreettisia esityksiäni:
– Ruokahävikkialoite kokeiluun Helsingissä heti. Kokeilu velvoittaa yrityksiä ja julkisia keittiöitä luovuttamaan myyntiin kelpaamattoman, syömäkelpoisen ruoan hyväntekeväisyyteen.
– Yhteiskunnan viimeisiä tukiverkkoja eli seurakuntia ja muita avun tarjoajia on tuettava rahallisesti ja välillisesti esimerkiksi tarjoamalla tiloja ja tarvikkeita. Isommissa tiloissa voi syödä yhdessä ja yhdessä syömisen kulttuuri luo elintärkeitä sosiaalisia kontakteja.
– Ruokajakeluiden yhteyteen on lisättävä jalkautuvan sosiaalityön palveluita kuten terveystarkastuksia.
– Asumisen kustannuksia lasketaan kaavoittamalla ja rakentamalla lisää pieniä ja kohtuuhintaisia asuntoja. Pienistä asunnoista on huutava pula. Nyt asumiseen menee helposti yli puolet tuloista, se on liikaa.
– Ennaltaehkäiseviä palveluita: harrastusmahdollisuuksia ja kulttuuri- ja muuta toimintaa pienituloisille.
Kaupunkiköyhyyden ja siihen johtavien tekijöiden torjumisen ja hyvinvointierojen kaventamisen tulee olla aina politiikan keskiössä. Pidetään kaikki mukana. Hyvinvointivaltio voi huonosti, jos osa kansasta joutuu turvautumaan leipäjonoihin, kun rahat eivät riitä ruokaan, lääkkeisiin tai vuokraan.
—
Näillä teemoilla! Kysy, kommentoi, jaa! Mukavaa viikonloppua ja muistakaahan äänestää! Niilo numerolla 467.