Viisi syytä sille, miksi olen feministi

Viisi syytä sille, miksi olen feministi

Olen muutamaan otteeseen saanut selittää ystävilleni, miksi olen feministi. Asiaa pitkälle pohdittuani olen sitä mieltä, että jokaisen suomalaisen olisi syytä olla feministi. Tässä kirjoituksessa kerron miehisestä näkökulmastani viisi syytä feminismini taustalla.

1. Feminismi ei ole pois miehiltä
Usein feminismin ajatellaan olevan jotain pois miehiltä, ikään kuin feminismi olisi miesvastaista. Näin asia ei kuitenkaan ole. Feminismi pyrkii kaikkien sukupuolten väliseen tasa-arvoon. Tilanteeseen, jossa ihmisiä kohdellaan yhdenvertaisesti sukupuolesta riippumatta.

Eivätkö esimerkiksi miehet ja naiset ole tällä hetkellä tasa-arvoisessa asemassa Suomessa? Eivät ole. Miehet tienaavat ja saavat eläkettä keskimäärin naisia enemmän, nuoria naisia ei palkata äitiysloman pelossa töihin ja perhevapaajärjestelmä ajaa äidit kotiin. Toisaalta miehet ovat asevelvollisia ja saavat yhteiskunnalta eriarvoista kohtelua lasten huoltajuuskysymyksissä. Kaikki kohtaavat sukupuoleen perustuvaa syrjintää. Minun feminismini ajaa epätasa-arvoisten rakenteiden purkamista.

2. Kaikki miehet ja naiset eivät ole samanlaisia, ja hyvä niin
Miehisyydellä on ahdistavan kapea kuva. Miehet ovat maskuliinisia, vahvoja ja hyvätuloisia. Hyvänä esimerkkinä mieskuvasta on James Bond. Ollaksesi todellinen MIES sinun tulee osata lentää helikopterilla, avata ulko-ovi naisille ja olla erittäin hyvässä fyysisessä kunnossa.

Naiseudella on myös ahdistavan kapea kuva. Naiset ovat hauraita, ailahtelevia, tykkäävät vaaleanpunaisesta ja pitävät kotitöistä. Naisten rooleista elokuvissa ei tarvitse edes mainita. Naisen seksuaalisuus se vasta kummallisessa asemassa onkin. Luonnollisesta asiasta on jotenkin onnistuttu tekemään kamalaa ja kiellettyä. Yhteiskuntamme on vieläkin huono käsittelemään sellaista asiaa kuin seksiä haluava nainen.

Feminismin tavoitteena on kaventaa sukupuoleen kohdistuvia ennakko-oletuksia. Mies voi olla herkkä, tunteellinen, hoivaava tai nauttia tiskaamisesta. Nainen voi olla kunnianhimoinen, vahva ja hyvätuloinen. Nämä eivät ole miesten tai naisten asioita, vaan kytkeytyvät persoonaan ja sen ominaisuuksiin. Ihmisten lokerointi johtaa aina ongelmiin, koska jokainen luo itse oman tarinansa. En halua, että minua tai sinua määritellään tuntematta.

3. Voimme vihdoin keskittyä persoonaan ulkonäön sijasta
Sen lisäksi, että julkisuuden naiset saavat ammattinimikkeensä eteen turhan nais -etuliitteen, tulevat he kohdelluksi muutenkin eri tavalla. Varsinkin politiikassa ja urheilussa keskitymme usein naisten ulkonäköön. Yhteisen, arvostelevan katseemme objekti tuntuu olevan aina nainen. Yksityiselämässä naisen olemus taas on sangen arka aihe. Naisen paino tai ikä ovat keskustelutabuja, joiden rikkomisesta vitsaillaan vähättelevästi. ”Et näytä päivääkään yli 25-vuotiaalta!” kuuluu sanoa naisten 50-vuotissyntymäpäivillä. ”Herrasmies ei kysy naiselta ikää”, ja niin edelleen.

Samaan aikaan miesten ulkonäköä saa kommentoida töissä ja vapaa-ajalla varsin vapaasti. Miehen kaljuuntuminen, ylipaino tai salilla käynti ei jää kommenteitta porukassa. Kynnys miesten koskemiseen on myös pienempi. Näin ei pitäisi olla.

4. Vähemmistöjen etu on myös sinun etusi
Feminismi tukee kaikkia yhteiskunnan vähemmistöjä. Minun feminismini ei rajoitu vain sukupuolten väliseen tasa-arvoon vaan on kaikkea syrjintää vastaan. Yhteiskunnan hyvinvointia tulee mielestäni mitata sen mukaan, kuinka hyvin kaikista heikoimmassa asemassa olevia kohdellaan. Suomessa esimerkiksi transsukupuolisten ihmisoikeuksia syrjitään pakottamalla heidät pakkosterilisaatioon. Se ei sovi minun maailmankuvaani.

Pakotetuilla ja ihmisoikeuksia loukkaavilla laeilla jo vaikeassa asemassa olevien ihmisten hyvinvointi vähenee. Tämän hetkisellä tilanteella luomme kovaa yhteiskuntaa, jossa ihmiset eivät saa olla sitä, mitä haluaisivat olla. Miltä kuulostaisi, jos sinun pitäisi kysyä lääkäriltä lupa elää loppuelämäsi haluamallasi tavalla?

5. Feministinä on kivaa ja tunnustautumalla feministiksi luot parempaa maailmaa

Mitä enemmän erilaisia ihmisiä liittyy feministiseen liikkeeseen, sitä toimivammaksi ja tasapainoisemmaksi liike muuttuu. Kun liikkeen koko kasvaa, julkiseen keskusteluun nousee arvokkaita epäkohtia, joita voimme yhdessä purkaa.

Kaikkien sukupuolten välinen yhteistyö on tärkeä asia tasa-arvoon pyrittäessä. Minusta olisi kurjaa, jos feminismi olisi vain yhden sukupuolen omistama juttu. Kuka tahansa meistä voi ajaa feministisiä tavoitteita.

Feminismi herättää tunteita.
SDP julistautui viime viikonloppuna feministiseksi puolueeksi. Hienoa! SDP:n tavoitteena on muun muassa kuroa umpeen miesten ja naisten palkkatasa-arvoa, uudistaa perhevapaa-malli nykypäivään sopivaksi ja palauttaa subjektiivinen päivähoito-oikeus kaikille lapsille.


3 thoughts on “Viisi syytä sille, miksi olen feministi

 1. Voi sentään. Sosialidemokratia ei ole pois miehiltä eikä naisilta eikä muilta. Erilaisuus on aina ollut aatteemme rikkaus ilman feminististä tunnustustakin. Feminismillä ei ole mitään tekemistä persoonaan keskittymisen kanssa. Ei siis mitään sellaista, jota ei voisi olla ja elää ilman F:ää. Vähemmistöjen etu on sosialidemokratian katsomusta, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Siihen ei myöskään tarvitse olla f-tunnistautunut. Demarina oleminen on verrattain kivaa ihan ilman f-tunnustustakin. Olen samaa mieltä siitä, että f herättää tunteita. Pidän miehenpuolta.

 2. – Unohdit kokonaan feministinäkemyksen perheväkivallasta!
  Seuraavassa tiukkaa asiaa feministi Johanna Kantolalta:

  ”90 prosenttia kotiväkivallan tekijöistä on miehiä.
  Miksi väkivallan nimeäminen miesten ongelmaksi herättää niin paljon torjuntaa, vasta-argumentteja ja aggressiota miesten keskuudessa.
  Ääriesimerkki tästä torjunnasta ja miesten häivyttämisestä väkivallan tekijöinä on viimeaikoina käyty keskustelu väkivaltaisista naisista. Tämä myytti on tuttu jokaiselle suomalaisia perheväkivaltakeskusteluja seuranneelle.
  Tähän myyttiin on liittynyt olennaisena osana ajatus väkivaltaisista naisista ja miehistä, joita syyllistämisen sijaan pitäisi ymmärtää.
  Niissä vaatimuksissa, että miehet on nähtävä väkivallan tekijöinä, ei kuitenkaan ole kyse miesten syyllistämistä.
  Kyse on miesten vastuullistamisesta.

  Esimerkiksi parisuhdeväkivalta ei lopu. Se pahenee.
  Väkivalta ei lopu ennen kuin mies ottaa vastuun teoistaan ja lakkaa etsimästä syitä naisesta. Myös yhteiskunnan olisi syytä lakata etsimästä syitä naisesta.
  Väkivaltaisista naisista – marginaalisesta ilmiöstä – puhuminen vie huomiota pois tärkeämmiltä asioilta.
  Yksi tällainen asia on suomalaisen miehen väkivalta naisia, lapsia ja miehiä kohtaan.”
  http://ylioppilaslehti.fi/2004/05/kantola-hyvaksyttya-vakivaltaa/

  Onko tämä demareiden virallinen näkökulma perheväkivaltaan: mies on aina tekijä ja nainen aina uhri?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *