Kesän 2023 lauttayhteys kaupunginhallitukseen uudelleenarvioitavaksi

Kesän 2023 lauttayhteys kaupunginhallitukseen uudelleenarvioitavaksi

Hieman sumuisia uutisia kuuluu kaupungilta vuoden 2023 Kruunuvuorenrannan lauttasuunnitelmista. Kuulemani mukaan kesälle 2023 suunniteltu sähkölauttayhteys on menossa uudelleenarvioitavaksi kaupunginhallitukseen lähiaikoina.

Mikäli olen ymmärtänyt oikein, lautan käyttäjämäärien skenaariotyössä on havaittu, että lautan käyttäjämäärät tippuisivat merkittävästi Kruunusiltojen valmistumisen jälkeen ja tämä nähtäisiin ongelmana lauttayhteyden toteuttamiselle kaupungin itse hankkimilla sähkölautoilla.

Kaupungilla siis harkitaan, kannattaako rakennuttaa sähkökäyttöisiä lauttoja, mikäli niiden käyttäjämäärät laskisivat merkittävästi Kruunusiltojen valmistumisen jälkeen.

Mielestäni on ollut aivan alusta asti selvää, että lautan matkustajamäärät laskevat Kruunusiltojen rakentamisen jälkeen – ovathan sillat aivan massiivinen parannus ja helpotus alueen kulkuyhteyksiin. Sähkölauttoja voisi toki käyttää ja pilotoida myös muualla esimerkiksi Jätkäsaaressa, Lauttasaaressa tai vaikka Kalasataman alueella.

Nyt esiin tulleet huolet eivät silti tarkoita, etteikö lauttayhteyttä pitäisi toteuttaa jo vuonna 2023 kaupungin toimesta. Ennen Kruunusiltojen valmistumista lauttayhteydelle on aivan merkittävä kysyntä ja tarve alueella. Kaupunki on myös sitoutunut lauttayhteyden toteuttamiseen jo aiemmin, eikä sovitusta tule livetä. Kaupungin aiempien arvioiden mukaan matkustajia Kruunuvuorenrannan ja keskustan välisellä linjalla voisi olla vuonna 2023 jo 1500 matkustajan verran joka päivä.

Olen viestinyt useammalle kaupunginhallituksen jäsenelle ja kaupungille, että olennaista on, että

1. lauttayhteys alkaa vuonna 2023,
2. lauttayhteys on ympärivuotinen
eli kesät talvet käytössä ja
3. yhteys on HSL-vetoinen
eli kohtuuhintainen.

Kulkeeko Kruunuvuorenrannasta kaupunkiin kaupungin itse rakentama sähkölautta vai jokin muu lautta ei ole ainakaan minulle niin merkittävää, kunhan lautta kulkee.

Keskeistä on, että kaupunki ei päätä lopettaa lauttayhteyden rakentamista vuodelle 2023, vaan päättää toteuttaa lauttayhteyden toisella tavalla. Toivottavasti kaupungin päättäjillä riittää viisautta nähdä lauttayhteyden merkitys kasvavan Kruunuvuorenrannan ja koko Laajasalon alueen kulkuyhteyksille.


Comments are closed.