Miten Helsinki on varautunut kuumeneviin kesiin?

Miten Helsinki on varautunut kuumeneviin kesiin?

Kirjoitin Helsingin Sanomiin mielipidekirjoituksen, joka julkaistiin lehdessä 23.7.2023. Kirjoitus alla

Tänä kesänä on mitattu maapallon mittaushistorian kuumimmat päivät. On hyvä ymmärtää, että nyt mitatut lukemat ovat vasta esimakua siitä, mitä tuleman pitää. Tulevaisuudesta katsottuna nämä ovat viileitä kesiä, sillä ilmastonmuutoksen myötä lämpötilat nousevat entisestään.

Ilmaston lämpenemisen myötä ihmiset joutuvat taistelemaan sään ääri-ilmiöitä, lämpöaaltoja, metsäpaloja ja kuivuutta vastaan entistä useammin. Tämä koskettaa myös Suomea, sillä ilmaston lämpeneminen on globaali ilmiö. Monet suurkaupungit varautuvat ja tekevät jo toimenpiteitä ylikuumenemista vastaan, ja Helsingin tulee toimia samoin.

Ymmärtääkseni Helsingissä on tehty varautumistyötä, mutta lähes mikään tästä työstä ei näy ainakaan minulle. Onko Helsingissä viilentymistiloja haavoittuvassa asemassa oleville asukkaille, joilla ei ole mahdollisuutta viilentää omaa kotiaan? Onko kaupungin asukkaille jaettu tietoa siitä, miten omaa asuntoa voi viilentää parhaalla mahdollisella tavalla? Onko taloyhtiöissä tietoa mahdollisuuksista vihertää ja monimuotoistaa piha-alueita?

Millaisia uusia ja innovatiivisia ratkaisuja ja kilpailuja kaupunki voisi keksiä ylikuumenemisen hillintään? Toivon maailman toimivimmalta kaupungilta selkeitä ja ratkaisukeskeisiä viestejä siitä, mitä minä ja oma asuinyhteisöni voimme tehdä tilanteen parantamiseksi.

Niilo Toivonen
Kruunuvuorenranta, Helsinki


Comments are closed.