Ymmärrä uskontoja, ymmärrä maailmaa – kolme askelta uskontojen ja kulttuurien ymmärtämiseen

Ymmärrä uskontoja, ymmärrä maailmaa – kolme askelta uskontojen ja kulttuurien ymmärtämiseen

Aloittaessani opintopolkuani Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa vuonna 2009 en tiennyt kuinka tärkeäksi ja ajankohtaiseksi aiheeksi opiskelemani asiat muuttuvat kymmenessä vuodessa. Keskustelu uskonnoista, kulttuureista ja arvoista on nyky-Suomessa arkipäivää.

Monikulttuurinen ja moniuskonnollinen Eurooppa (ja Suomi mukaan lukien) on totta, eikä mikään väittelyn aihe. Pelkästään Helsingissä puhutaan jo toista sataa kieltä. On aika kääntää sivu monikulttuurisuuden epäilystä ja pelosta kohti yhteistyön, keskustelun ja ymmärryksen aikaa.

Maailmanlaajuinen pakolaiskriisi on nostanut eri uskontojen ja kulttuurien lukutaidon ja ymmärryksen aivan uuteen arvoon. Tiedekuntamme sisäänkäynnin yläpuolella lukee: ”Ymmärrä uskontoja, ymmärrä maailmaa”, ja tähän voin yhtyä. Vielä kun siihen saisi lisättyä, että muuta maailmaa. Näillä kolmella arkisella askeleella voit oppia helposti uskonnoista ja kulttuureista ja vähentää pelkoa, syrjintää ja rasismia.

Ensimmäinen askel on yhteisöllisyys: Jalkapallojoukkue, koulun tai työpaikan ryhmätyö, ruuanlaittohetki, leffailta tai vaikkapa bändi. Porukalla kulttuureista ja uskonnoista oppii nopeasti, tarvitset vain avoimen mielen. Kaupunki ja järjestöt järjestävät paljon erilaista vapaaehtoistoimintaa ja festivaaleja.

Toinen askel on lukeminen ja oppiminen. Vie teologi kahville. Kirjastot ovat pullollaan tietokirjoja ja Yle Areena täynnä dokumentteja, jotka kertovat eri kulttuureista ja uskonnoista. Samalla on tärkeää pitää mielessä, etteivät kaikki vähemmistöissäkään ole samanlaisia – yleistykset johtavat usein väärinkäsityksiin, kun vähemmistön jäsenet menettävät mahdollisuutensa määritellä itse itsensä. Tutustu, mutta ole valmis joustamaan. Eivät kaikki suomalaisetkaan tykkää käydä saunassa.

Kolmas askel on olla esimerkkinä. Suomi tarvitsee esimerkkejä ja roolimalleja. Sauli Niinistö teki oikein, kun sanoi painavan presidentin sanan ja asettui tukemaan Valtteria, 12-vuotiasta poikaa, joka antoi vuosi sitten kasvot lasten kohtaamalle arkipäivän rasismille.

Puutu aina syrjintään. Mene syrjityn luokse ja asetu hänen tuekseen. Älä keskity syrjijään, vaan ole syrjityn puolella. Päätepysäkki syrjinnälle -kampanja on kerännyt hyvän työkalupakin syrjintää havaitsevalle. Tee itsesi näkyväksi kaveripiirissäsi.

Näillä kolmella askeleella toivotan teille mukavaa rasisminvastaista päivää!


Comments are closed.