Kaksi aihetta ylitse muiden

Kaksi aihetta ylitse muiden

Olen keskustellut viimeisen kahden viikon aikana yli sadan eri helsinkiläisen kanssa kuntavaaleista ja Helsingin ajankohtaisista asioista. Huomenna alkavissa kuntavaaleissa on kaksi keskustelunaihetta, jotka nousevat lähes kaikissa keskusteluissa esiin:

  1. Nuorten syrjäytyminen eli toimettomat nuoret

Helsingissä asuu 8900 peruskoulun päättänyttä nuorta, jolla ei ole opiskelu- tai työpaikkaa. Tämä on seitsemän prosenttia 16–29-vuotiaista. Osuus on selvästi koko maata suurempi. Nuorten pitkäaikaistyöttömyys on kasvussa. Nämä nuoret ovat jäämässä yhteiskunnan ulkopuolelle. Usein nuoret eivät itse ajattele olevansa jäämässä yhteiskunnan ulkopuolella, he ovat esimerkiksi viettämässä vain välivuotta. Ja välivuoden jälkeen alkoi toinen välivuosi. Ja kolmas. Ja niin edelleen.

Tilanne on nuorille epäinhimillinen: nämä nuoret kamppailevat yksinäisyyden, rahaongelmien, mielenterveys- ja päihdeongelmien kanssa. Helsingin on rakennettava heille polku kouluun tai työhön.

Helsingillä on mahdollisuuksia puuttua näiden nuorten tulevaisuuteen. Etsivällä nuorisotyöllä ja järjestöjen ja koulujen välisellä yhteistyöllä voimme taata sen, että toimettomana oleville nuorille rakennetaan turvallinen polku aikuisuuteen. Tämä vaatii kaupungilta laajoja satsauksia rahallisesti. Työpajoja, koulutusta, oppisopimuksia, tukea. Nyt täytyy ottaa kaikki keinot käyttöön.

Ennaltaehkäisevällä työllä on suuri merkitys syrjäytymiseen ehkäisyyn. Panostetaan varhaiskasvatukseen ja kouluihin pienentämällä ryhmäkokoja ja lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksiin. Edellä mainitut antavat lapsille ja nuorille rutiinia, uskoa itseensä ja tärkeitä taitoja elämään. Kukaan ei synny yksin.

  1. Asumisen hinta

Jokainen helsinkiläinen ansaitsee turvallisen ja kohtuuhintaisen asunnon. Viime viikolla Helsingin Sanomat nosti esiin kuinka nopeasti varsinkin yksiöiden hinnat ovat kasvaneet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Paljon.

Asumisen hintaan on olemassa yksi helppo korjausliike: kaavoitetaan ja rakennetaan lisää asuntoja. Rakennetaan asuntoja, joille on kysyntää. Tällä hetkellä kysyntää on yksiöille, joten puretaan asumisen normistoa väliaikaisesti niin, että saamme kasvatettua haluttujen yksiöiden määrää. Yksin asuminen on kuusinkertaistunut 1960-luvulta. Rakentamisen ja Helsingin täytyy elää ajassa – nyt on yksiöiden vuoro. Helsinki kasvaa kovaa vauhtia, uusia asuntoja täytyy rakentaa paljon enemmän kuin nyt. Kaupunkibulevardeja, korkeita rakennuksia ja kokonaisia uusia asuinalueita.

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa huomenna keskiviikkona! Ennakkoarvioiden mukaan äänestysaktiivisuus on jäämässä ennätysalhaiseksi. Toivottavasti lämmin sää ja aurinko saavat kaupunkilaiset virkoamaan ja äänestämään

Niilo Toivonen – Helsinki, jossa kukaan ei jää yksin.


Comments are closed.