Kuntalaisaloite Helsingin liikuntapaikkojen puolesta

Kuntalaisaloite Helsingin liikuntapaikkojen puolesta

Olen tehnyt kuntalaisaloitteen Helsingin liikuntapaikkojen puolesta. Olen toiminut kolme vuotta Helsingin kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakunnassa ja nähnyt miten heikossa kunnossa Helsingin liikuntapaikat ja liikuntapuolen rahoitus ovat.

Kaupunkilaisilta tulee valtavasti viestejä ja ehdotuksia uusien liikuntakenttien rakentamiseksi ja nykyisten korjaamiseksi. Nykyisellä budjetilla ei ole mahdollista rakentaa lisää kasvavan kaupungin tarpeisiin. Helsingin kentät, puistot ja radat rapistuvat käyttökelvottomaksi.

Helsingin monipuolisten ulkoliikuntamahdollisuuksien kirjosta löytyy muun muassa liikuntapuistoja, urheilukenttiä, lähiliikuntapaikkoja, maauimaloita, uimarantoja, tenniskenttiä, kuntoratoja, luistelukenttiä, tekojääkenttiä, latuja sekä talviuintipaikkoja.

Kuntalaisaloitteen tavoitteena on kaksinkertaistaa liikunta- ja ulkoilualueisiin kohdistettu investointi- ja ylläpitobudjetti. Lisävarat käytetään olemassa olevien kenttien ja liikuntatilojen kunnostukseen ja uusien ulkoliikuntapaikkojen lisärakentamiseen.

Helsinki käyttää vuosittain noin 5-6 miljoonaa euroa liikunta- ja ulkoilualueiden peruskorjaamiseen. Uusien liikuntapaikkojen ja ulkoilualueiden rakentamiseen on varattu keskimäärin noin 1-2 miljoona euroa. Viimeisen kolmen vuoden aikana lähes koko investointimääräraha on mennyt olemassa olevien peruskorjaukseen. Jotta uusia liikuntapaikkoja voidaan rakentaa kasvavaan tarpeeseen ja vanhoja liikuntapaikkoja ylläpitää käyttökunnossa, tulee liikunnan investointi- ja peruskorjausbudjetin olla kaksinkertainen nykytasoon verrattuna.

Vanhat liikuntapaikat ovat kovassa kulutuksessa ja tarvitsevat jatkuvaa kunnossapitoa. Nykyiset määrärahat tarkoittavat sitä, ettei esimerkiksi kaikkia jääkenttiä jäädytetä tulevalla talvikaudella. Monet asuinalueet ovat odottaneet vuosikausia lähihiekkakenttien muuttamista tekonurmeksi. Ulkokentät ja niiden oheistilat kuten pukukopit kaipaavat kipeästi perusparannuksia. Seurat ja kaupunkilaiset eivät saa vuoroja lähikentiltä, koska vuoroja ei riitä kaikille. Liian moni joutuu kulkemaan pitkän matkan päähän harrastuksensa takia, vaikka kenttä olisi kodin lähellä.

Liikkumattomuus on kallista ja maksaa Helsingille valtavasti vuosittain. Liikunnan ja ulkoilun tuoma hyvinvointi heijastuu kaikille elämän osa-alueille. Kaupungin tuottamat liikuntamahdollisuudet ovat kaikkien kaupunkilaisten saavutettavissa yhdenvertaisesti. Erityisesti ulkoliikunta- ja ulkoilualueiden merkitys korostuu korona-aikana, kun harrastetoimintaa ei voida järjestää sisätiloissa normaaliin tapaan.

Allekirjoita kuntalaisaloite Helsingin liikuntapaikkojen puolesta.


Comments are closed.